

ساخت سوله های تیرورقی که قدیمی ترین نوع سوله ها می باشد، خیلی کمتر شده است و این مساله دقیقا به این دلیل است که امروزه با توجه به پیشرفت هایی که در زمینه سوله سازی صورت گرفته است. برای ساخت این سوله ها از ورق فولادی که استحکام بالایی دارد استفاده می شود.
ساخت سوله های تیرورقی
ساخت سوله های تیرورقی با طراحی و انجام محاسبات خاص انجام می گیرد این سوله ها در کارخانه توسط کارگران خط تولید ساخته شده و بعد از اتمام مراحل ساخت به محل پروژه برده شده و در آن جا با نظارت مهندسین توسط کارگران با جوش یا پیچ ومهره به هم وصل می شوند.
سوله های تیرورقی بیشتر برای دهانه های ۱۵ الی ۲۰ متر مناسب هستند و برای دهانه های بزرگتر به دلیل هزینه های بالای استفاده از فولاد توصیه نمی شود مثلا برای ایجاد سوله های دهانه بزرگ ۶۰ متری بدون ستون میانی به دلیل اینکه برای هر متر مربع ۵۰۰ کیلوگرم فولاد استفاده می شود و تعداد نیروی کار بیشتری نیاز دارد از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نبوده و سوله های خرپایی که همین متراژ را با کاهش ۴۶۰ کیلوگرم و تنها با ۴۰ کیلوگرم فولاد اجرا می کند و باعث کاهش شدید هزینه تمام شده می شود را پیشنهاد می کنیم.
اجزا سوله های تیر ورقی عبارتند از:
سوله ها دارای قسمتهای مختلفی هستند که محاسبه اندازه آنها توسط افراد متخصص انجام می شود که ما در ذیل به این قسمتها اشاره می کنیم:
- قاب اصلی: متشکل از تیرها و ستون هاست و به تیرهای اصلی رفتر می گویندساخت این تیر ها و ستون ها با ورق صورت می گیرد.
- والپس: ستون های فرعی سوله ها را والپس می گویند.
- پرلین یا لاپه: این تیرها درواقع باعث محکم شدن سازه ها می شود و در طول هم به صورت افقی قرار می گیرنددر بازار این تیرها با طول ۶ و ۷ متری وجود دارد.
- مهاربند یا بادبند: این اتصالات به صورت ضربدری به هم وصل می شوند تا حرکت عرضی ستون ها را مهار کنند.
- تیر کرین یا تکیه گاه جرثقیل: اتصال این تیرها به ستون ها به صورت افقی است و جرثقیل به روی آن نصب و حرکت می کند و بار جرثقیل به آن منتقل می شود.
- سایبان: این قسمت برای ایجاد سایه در اطراف سوله می باشد.
- دیواره ها: در واقع نگهدارنده سوله در برابر باد می باشد.